Vård

Vård
Att använda en rakkniv vid rakning handlar mycket om att vårda det verktyg man stryker över ansiktet. Att raka sig med kniv tar längre tid än att raka sig med en vanlig rakhyvel man köper i en vanlig livsmedelsbutik, men inte för att själva rakningen tar tid, utan för att man måste vårda kniven.

Strigling
Att strigla innebär att föra kniven med ryggen före mot en remsa av läder. Detta gör man direkt före rakning. Detta slipar kniven, och plockar bort eventuella mikroskopiska ojämnheter på eggen. Detta måste göras för att kniven skall hålla sig i bra skick. Hoppas man över strigeln får man en kniv som inte är särskilt bekväm att raka med, och en kniv som inte håller särskilt länge. Man kan kombinera detta med strigelpasta, som är ett slags fett man smörjer in strigeln med för att förbättra och förenkla dess funktion.

Slipning
Vårdar man sin kniv rätt ska en slipning inte vara särskilt nödvändig, i alla fall inte särskilt ofta. Behövs det så går det, och då använder man en speciell slipsten som är avsedd för detta ändamål. Det är en mycket svår process, och man bör söka upp en barberare som kan slipa sedan innan för att själv lära sig detta. Slipar man fel förstör man sin kniv.

Förvaring
Det bästa man göra för att hålla en kniv i bra skick, är att använda den ofta. Det mår den allra bäst av. Måste man lägga undan den en under en längre tid, måste men dock smörja in den med någon form av maskin- eller vegetabilisk olja. Detta skyddar kniven tills det är dags att använda den igen. När man köper en ny kniv är den oftast insmord i olja av just denna anledning, och därför bör man skölja den i varmt vatten innan första användningen.