Utförande

Utföranden
Rakknivar kan se ut på många olika sätt. Många olika delar av själva kniven kan se olika ut, och dessa kombineras hej vilt. Vi ska gå igenom de olika delarna.

Spetsen
Själva kanten, kortsidan på kniven, kan se olika ut. Dels kan den vara helt platt, dels lite rundad och så kan den vara rundad i bara överkanten. På den sistnämnda går alltså ryggen på kniven ner i en båge tills den blir helt platt och rak vid eggen.
Slipningen
Det finns skålslipad, halvfransk och en rak modell. Den skålslipade är en rejält konkavt slipad kniv, vilket gör den otroligt vass. Det är mycket viktigt att man striglar denna kniv när man använder den för att bevara skärpan. Den halvfranska är också konkav, dock inte lika mycket. Den raka modellen är mer triangelformad. Sidorna på kniven går alltså linjärt, från ryggen, och möts vid spetsen. Denna sort är dock mycket ovanlig.

Handtaget
Den del av kniven där bladet gömmer sig när man inte använder den kan vara gjord av flera olika material. Vanligast är en extra hård typ av plast, kallad cellidur, eller trä av alla dess slag.

Storleken
Bladets bredd mäts i tum. Det största är 7/8 tum och det minsta är 3/3 tum. Det vanligaste är 4/8 och 5/8 tum, men både mindre och större storlekar används flitigt fortfarande.